Krigens folkerett

Cecilie Hellestveit

Hva er lovlig selvforsvar etter FN-pakten og hvor langt rekker et Sikkerhetsrådsmandat?

Hva sier folkeretten om beskyttelsesplikten, og når er et angrep som rammer sivile folkerettsstridig? Hvilke våpen er forbudt og hvorfor. Når blir krigshandlinger terror og må fremmedkrigere straffes.

Norge har siden 1945 bidratt med personell i over hundre militære utenlandsoperasjoner både med og uten FN-mandat. Er vi sikre på at vi har folkeretten på vår side?

Norske soldater er ute av Afghanistan, men hvorfor har noen reist til Mali hvor de skal samarbeide med maliske sikkerhetsstyrker som beskyldes for forsvinninger, tortur og grusom fangebehandling?

Krig er innviklet når man skal prøve å overholde folkeretten. Dersom norske militære trener opp en soldat som deretter torturerer og henretter fanger, hva er da soldatens ansvar?

Forbyr folkeretten egentlig atomvåpen? Kan USA med allierte angripe Iran hvis landet utvikler atomvåpen? Er cyberangrep fra et land ovenfor et annet land en krigshandling?

Kan Ruslands anneksjon av Krim forsvares? Kan folkeretten si noe om Kinas trussel om å innlemme Taiwan i sitt kommunistiske system?

Mange av disse spørsmålene blir tatt opp i boka ”Krigens folkerett”, forfattet av Cecilie Hellestveit og Gro Nystuen.

Mandag 15. november kommer Hellestveit til Steinhuset på Granavollen, og dermed kan vi få svar på mange av spørsmålene omkring krig og folkerett.

Dette er viktige spørsmål, men i årets valgkamp har dette ikke vært noe tema. Er det for vanskelig og alvorlig til å diskuteres?

Cecilie Hellestveit er jurist og samfunnsviter med doktorgrad i krigens folkerett. For tiden er hun forsker ved Folkerettsinstituttet og arbeider med folkerettsregimer, analyse av væpnede konflikter og konfliktdynamikk. Hun har studert og arbeidet i Midtøsten, USA, Russland, Frankrike og Tyskland, og har vært tilknyttet en rekke forskningsinstitusjoner. Hun snakker russisk, arabisk, spansk, fransk og tysk. Hun har skrevet flere bøker om konflikter og vi kjenner henne som en god analytiker fra nyhetsprogram som Dagsrevyen, Urix og Dagsnytt 18.

Hun har besøkt Steinhuset en gang tidligere, og imponerte med fagkunnskap og formidlingsevne. Det blir spennende med et nytt besøk. Alle er velkomne. Billetter i døra. Medlemmer i Steinhusets Venner kan bestille plass

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *