«Kina – venn eller fiende?»

Torbjørn Færøvik er cand. philol. med kinesisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som journalist, blant annet fra NRK, hvor han var utenriksmedarbeider fra 1991 til 1999. Han har mottatt Brageprisen tre ganger samt Cappelenprisen for sitt forfatterskap.

Nobelprisvinneren i økonomi i 1974, Gunnar Myrdal, ga i 1968 ut boka ”Asian Drama” med norsk undertittel ”Land uten håp”. Boka handlet mye om Kina. Nobelprisvinneren, i likhet med de aller fleste, tok fullstendig feil. Etter at Deng Xiaoping tok makten i 1979, og endret landets økonomiske politikk, startet en økonomisk vekst som verden aldri hadde sett tidligere. I dag har Kina verdens nest største økonomi.  Den økonomiske veksten til Kina har endret maktforholdene i verden. Kina har blitt den viktigste handelspartneren for over 120 land, og er svært involvert i Afrika. Bakdelen med dette økonomiske eventyret er en ett-partistat med leder valgt på livstid. Ingen trykkefrihet, ingen talefrihet, et samfunn som er overvåket og hvor enhver opposisjon blir fjernet. Hvordan forholder vi oss til et slikt land?

Færøvik vil gi oss både et historisk tilbakeblikk og kommentere dagens Kina under sin leder Xi Jinping.

Alle er velkomne. Medlemmer i Steinhusets Venner kan reservere to plasser på sitt medlemskap. Vil du bli medlem i Steinhusets Venner, er det bare å vippse kr. 150,- til 26999. Meld reservering til: amundbo@online.no eller sms til 92858560. Billetter kjøpes i døra. Pris kr. 200,-.

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *