Avduking av Bildentekstilet

Biskop Solveig Fiske avduker Bildentekstilet.
Biskop Fiske og prosjektleder Morten Stige
Referansegruppa. Fra venstre: Morten Stige, Kari Aftret, Kari Møyner, Turid Flø, Olaug Salthe, Gro Lyngstad, Hege Dagestad, Guri Snellingen, Amund Bø

Da lagmann Peder Alfssøn dro gjennom Hadeland i 1627 for å dokumentere fornminner fikk han laget en akvarell av tekstilet som han fant i den forfalne trekirken på Bilden. Tekstilet sammen med akvarellen, ble sendt til Ole Worms i København og innlemmet i hans museum. Siden er det forsvunnet og bare akvarellen og to noe senere tinntrykk er bevart.

Av Worms beskrivelse vet vi at tekstilet målte ca 195 x 80 cm og var brodert med ulltråd på et blått ullstoff. Takket være akvarellen har vi kunnskap om et middelaldertekstil som er av Norges mest interessante, både på grunn av alder og motiv.

Stiftelsen Steinhuset har gjennom de siste tre årene gjennomført et stort prosjekt med spinning av ull på håndtegn til brodergarn, plantefarget garnet, vevd bunnstoffet og brodert på tekstilet. Tekstilet er nå ferdigbrodert! Les mer om prosjektet på https://steinhuset.org/bildentekstilet/.

Om arrangementet

Velkommen til avdukingen av det gjenskapte Bildentekstilet ved Steinhuset på Granavollen!

Påmeldingsfrist: 8. juni. Gratis å delta, men husk å bestille eBillett!

https://www.kulturhadeland.no/avduking-av-det-gjenskapte…/

Arrangementet vil avholdes utendørs og følge gjeldende smittevernregler, blant annet med begrenset antall plasser.

Det gjenskapte Bildentekstilet fra middelalderen er ferdigbrodert av Olaug Salthe og Stiftelsen Steinhuset har gleden av å ønske velkommen til et hyggelig avdukingsarrangement utenfor Steinhuset på Granavollen.

Program

Biskop Solveig Fiske vil stå for den formelle avdukingen.

Musikk ved Hege Rimestad og gruppa Ljod.

Uroppføring av tablå med utgangspunkt i tekstilet av Randi Mossing.

Håndverkerne vil være tilstede og kunne fortelle om spinning av ulla, plantefarging og veving.

Selve arrangementet varer en drøy time. Etter avdukingen er det mulig å gå i puljer inn i Steinhuset og se tekstilet montert på veggen, samt å se filmen om produksjonen.

Enkel servering i regi av Østre Gran Bygdekvinnelag og Brandbu Bygdekvinnelag.

Parkering på parkeringsplassen på Granavollen sør for Søsterkirkene og Kommunehuset eller på Sanne skole. Beregn god tid for å gå ned til Steinhuset. (Noen få plasser på Gran gård for de som ikke er så mobile). Vi skal være ute så kle deg etter været.

Legg til kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *