Søvn – en kulturhistorie

Vi må alle sove. Søvn er en biologisk nødvendighet. Nyfødte sover opptil 18 timer i døgnet, barn i skolealder ca 9 timer og voksne personer trenger vanligvis ca sju timer søvn pr. døgn.

Det er lett å tenke seg at en opp gjennom historien har sovet på samme måte som vi gjør i dag. Ser vi imidlertid tilbake på søvnens kulturhistorie, får vi et langt mer nyansert bilde av hvordan det biologiske søvnbehovet har vært tilpasset ulike tider og ulike sammenhenger.

Forfatter Bjørn Sverre Hol Haugen tar oss med på ei reise tilbake i tid, og inn i søvnens forunderlige verden. Han viser oss det universelle ved søvnen, og hvordan den er umulig for oss mennesker å kontrollere. Historien tar oss med fra hus til hus rundt i landet, til senger og sengeklede, lopper og lus, nattefriing, soveplasser i fjøs og uthus samt barsel og juleskikker.

Ei kulturhistorie om søvn inneholder også søvnløse netter. Dette kan skyldes festing, nattefriing, seksualvaner eller andre morsomme ting folk har funnet på i stedet for å sove.

Folk flest tilbringer ca 30 prosent av sitt liv i senga. En så stor del av livet, som folk har tilbrakt på veggfaste benker, i slagbenker på kjøkkenet, i fjøshalmen eller for de få i himmelsenger, fortjener sin historie.  

Bjørn Sverre Hol Haugen er utdannet kulturhistoriker fra Universitetet i Oslo. Han er i dag ansatt som førstekonservator ved Norsk Folkemuseum og førsteamanuensis II i kulturhistorie/museologi og kulturarvstudier ved Universitetet i Oslo. I 2006 var han redaktør og hovedforfatter for Norsk bunadleksikon.

Alle er velkomne. Medlemmer i Steinhusets Venner kan reservere to plasser på sitt medlemskap. Vil du bli medlem i Steinhusets Venner, er det bare å vippse kr. 150,- til 26999. Meld reservering til: amundbo@online.no eller sms til 92858560. Billetter kjøpes i døra. Pris kr. 200,-.