Guri Snellingen

Godt ut på høsten var jeg i gang med å spinne det garnet som skulle brukes. Og i løpet av de neste 4 mnd. skulle håndteinen bli min trofaste tjener i rundt 600 timer + 100 timer som allerede var lagt ned i prøvespinning av ca 300m garn med diverse blandinger og tykkelser.

Når man spinner på rokk trekkes tråden inn på en spole fortløpende. Når man spinner på håndtein spinner man en meter og så må den snurres opp på håndteinen før en ny meter spinnes, og for å få en meter garn må dette gjøres tre runder.

Man spinner 2 tynne tråder med sola, som tvinnes sammen til en tråd mot sola. For å få like fast spunnet tråd benyttet jeg en teknikk med å telle slik at karden gikk like lenge på hver meter både når jeg spant og tvinnet.

Til tekstilet spant jeg 1290m til selve broderingen

Og ca 300m til utprøving.

Dette blir 1590m x 3 = 4770 m totalt på håndtein.

Første prøve spant jeg i slutten av januar 2019 og siste brodrihespe var ferdig 2 februar 2020.  Et langt og lærerikt løp med prøving og feiling.

Den tynneste tråden ga 710m pr. 100gr.

den tykkeste  170m pr 100gr.

Når du har spunnet det tynneste du klarer i ett par måneder er det ikke bare å få til en tykkere tråd på første forsøk, så da måtte det øves. Men etter noen forsøk ble det som jeg ville og en dag tidlig i februar 2020 kunne jeg si meg ferdig med spinneprosjektet for denne gang.