Olaug Salthe

Å brodere med ulltråd krever en annen sømteknikk enn å brodere med et annet materiale f.eks. bomulls- eller syntetisk tråd. Det erfarte jeg da jeg arbeidet med mastergradsprosjektet mitt som handlet om gammel skjortesøm. Den skulle uføres med nesten sytrådtynt ullgarn på linstoff med en tetthet på 16-18 tråder pr cm. Til å begynne med røyk brodergarnet i et sett!

Jeg hadde lært på skolen at tråden måtte være kort ellers røyk den, men det var måte på hvor kort den måtte være! Jeg gikk til litteraturen. Ullgarn som skal brukes til brodering skal ha god tvinn, bedre tvinn enn strikkegarn. Det forebygger at tråden ryker, det leste jeg. Ingen bøker hadde noen andre gode råd om hvordan arbeidet kunne gjøres lettere.

Som tidligere operasjonssjukepleier har jeg god kjennskap til nål, tråd og ulike vevstrukturer på kroppen. I den kirurgiske verden har en «et hav av muligheter» for valg av nål, tråd og ikke minst sømteknikker. Jeg begynte å tilnærme meg ullbroderingsproblemene med kunnskaper og erfaringer fra operasjonsstua. Det er friksjon som er problemet, friksjon mellom nål, tråd og stoff! Hvordan kan en så redusere friksjonen?

Nålen må være så tynn som mulig. Den skal lett gå gjennom stoffet som det skal broderes på. Det handler om hvor tettvevd bunnstoffet er. Når en broderer på merket ullstoff, må nålen være spiss. Når en broderer tellesøm, bruker en butt nål som stikkes i «hullene» i bindingen på stoffet. Samtidig som nålen skal være tynn og spiss, må øye på nålen være så stort at brodergarnet glir lett gjennom nåløyet. Gjør ikke tråden det, blir den ekstra slitt hver gang en justerer tråden gjennom øyet. Altså valg av nål avhenger av både tettheten på stoffet det skal broderes på og tjukkelsen på brodergarnet.

Jeg erfarte også at måten jeg stakk nålen gjennom stoffet på, hadde mye å si for slitasjen på brodergarnet. Det gikk best når jeg stakk nålen en gang vinkelrett ned i stoffet. Deretter skiftet jeg grep, trakk tråden gjennom og startet forfra igjen. Det kaller jeg for opp-ned-søm. Dersom jeg tar to nest med nålen og tråden (både opp og ned), blir nålen trukket gjennom stoffet i en spiss vinkel. Brodergarnet blir da mer slitt. Opp-ned-søm tar lengre tid da en må skifte håndgrep for hver gang en stikker nålet gjennom bunnstoffet.

Ellers er det viktig å ikke legge tyngde på kontakten mellom brodertråd og nål. Når en skal stramme et sting, må en ikke gjøre det ved å holde i nålen. Da bør brodøsen holde lett i garnet med en finger. Da flytter en punktet der strammingen skjer for hvert sting. Hvis en strammer stinget ved å dra i nålen, legger en tyngden på samme punktet vanligvis gjennom søm av flere sting. Da ryker tråden!

Med disse fire tipsene har jeg erfaring for at ullgarnet ikke ryker så lett: god tvinn på brodergarnet, passe tynn nål, opp-ned-søm og ikke stramme stinget ved å holde i nålen. Lykke til med ullbroderier!

Opp-ned-søm
Teknikk som gir mer slitasje på ulltråden