Tekst og foto: Olaug Salthe

Prøvebroderi av akantusranken

I forrige uke fikk jeg litt mer stoff tilsvarende det som skal være i bunntekstilet, til å sy prøvelapper av. Å brodere prøver på stoffet fra Grinaker «gir mer» enn å sy på klede e.l.

Dette er en prøve jeg nå broderer på som er en del av akantusranken, Den skal ramme inn løven. Bunnsømmen er i Finullgarn, mellomstingene og festestingene er i Perlegarn. Jeg tror denne prøven fanger mye mer av det som skal prøves: tekstur, stingvalg, tykkelse på tråden, størrelse på stingenene. Den høyre siden av den grønne greinen er sydd i dobbel leggsøm, den venstre siden er sydd i enkel leggsøm. Du kan se forskjellen godt fordi det grønne er brodert med mørk grønn i bunnen og en lysere grønn oppå.

Jeg synes enkel leggsøm på greinene gir det beste uttrykket. Stingene understreker lengderetningen i greinenes fibre. Jeg tror at akantusranken vil få et organisk og bølgende uttrykk med disse stingene.