Guri Snellingen

I denne presentasjonene vil jeg gå nærmere inn på de forskjellige prosessene i jobben med å spinne broderitråd til tekstilet.

Da jeg fikk oppdraget i januar 2019 hadde jeg spunnet på håndtein i ett par år, men jeg hadde ingen kjennskap til materialer og teknikker fra middelalderen. Så det første jeg gjorde var å reise på biblioteket for å låne det som var tilgjengelig. Men når det kom til ull og spinning fantes det ikke mye, så veien gikk da til internett og her fant jeg noen rapporter om emnet.

Etter en del leting konkluderte jeg med at det var den lange overulla på gammelnorsk spæl eller villsau som ble brukt til tråd for brodering og veving av veggtepper

Jeg hadde noe gammelnorsk spælull på lager og startet utprøving med dette.

Ulla var stri og garnet ble hardt og pistrete.

Litt usikker på tykkelsen var jeg også, men la meg sånn omtrent på broderigarn til bunad, og litt etter litt ble det ganske bra.

I neste runde vil jeg fortelle om arbeidet med rengjøring av ulla.